Behandling af pudendal neuralgi

Der mangler i dag en sikker behandling til pudendal neuralgi. Dog findes en række muligheder for lindring, som er værd at forsøge.

Søg hjælp

Kontakt din læge hvis du har vedvarende smerter i bækkenet. Kan din læge ikke forklare dine smerter, så insister på at blive henvist til urolog, gynækolog eller anden sundhedsfaglig med viden om bækkenbundssmerter. Hver region har en vulvaklinik, som har specialister i kvinders underliv. Hver region har også en smerteklinik, som man bliver henvist til.

Hospitaler/afdelinger/Læger som kender til Pudendal Neuralgi:

På nedenstående hospitaler og privatklinik kan du blive diagnosticeret for pudendal neuralgi.  Vi kender til mænd og kvinder som er blevet diagnosticeret her.

Når du taler med hospitalet/afdelingen og oplever, de ikke kender til pudendal neuralgi, så nævn ”Nanteskriterierne”, Ugeskrift for Læger 2016, så burde de være med på, hvad det handler om. 

Skejby Århus: Neuro fysiologisk afdeling
Skejby Århus:  Bækkenbundsklinikken
Ålborg Sygehus: Neuro fysiologisk afdeling
Kolding Sygehus: 
Gentofte sygehus, Urologisk afdeling
Gynækolog Mette Meinert i Aarhus

Fysisk behandling

Søg behandling og rådgivning hos en fysioterapeut, som har speciale i bækkenbunden hos begge køn. Nogle kan undersøge og behandle  og kan give udspænding af muskler og bindevæv omkring pudendusnerven. Behandlingen gives via skede og/eller endetarm.
Fysioterapeut kan tilbyde hjælp også til afspænding af bækkenbundsmuskler, som kan irritere pudendus. 

Nogle osteopater tilbyder også indvendig behandling ved bækkensmerter.

TENS er et lille elektrisk apparat, der kan smertelindre. TENS kan dæmpe smerteimpulser ved at sende elektriske impulser ind mod nervebanerne og aktivere kroppens eget naturlige smerteforsvar. Der findes forskellige typer af apparater på markedet, både med kabler og trådløst. Nogle smerteklinikker udlåner TENS.
Se hertil: Rigshospitalets orientering om TENS og vores eksempler på apparater under menupunktet "Viden


Medicinsk behandling

Amitriptylin, Gabapentin og Pregabalin bl.a. har vist sig at virke bedst mod helvedesild og nervebetændelse efter sukkersyge. Tal med din læge om  mulighederne for medicinsk behandling.

Ifølge smerteinfo.dk kræver det grundige overvejelser at mærke efter, om man oplever en rimelig balance mellem virkning og eventuelle bivirkninger og hvorvidt man får effekt af behandlingen.

NNT (Number Needed to Treat) metoden bruges til at undersøge hvor mange mennesker der skal behandles med et lægemiddel for at én (1) person får deres smerteniveau halveret. For Amitriptylin gælder at 3 personer med nervesmerter skal behandles for at én (1) person får sine smerter reduceret med 50%. For Gabapentin og Pregabalin gælder at mellem 4-9 personer med nervesmerter skal have medicinen for at én (1) får reduceret sine smerter med 50%.
Se hertil https://smerteinfo.dk/.

Invasiv behandling

Hvis man skeler til udlandet, kan man se, at Danmark er mere konservativ i sin tilgang til behandling af PN end det fx ses i USA og Storbritannien.
Nedenfor er oplistet de behandlingsformer, som tilbydes i disse år. Ikke alle behandlingsformer er dog tilgængelige i DK, ligesom der kan være stor forskel på, hvad sygehusene i de forskellige regioner, tilbyder.

STEROID: Gives som blokade med lokalbedøvelse omkring pudendusnerven. Skulle efter sigende give hurtig lindring. Flere behandlinger kan eliminere eller reducere smerter hos nogle patienter. Injektioner via vagina eller i ballerne.
Se hertil Excel and Pines beskrivelse af pudendal nerveblokade [Engelsk]

BOTOX: En kombination af botox og lokalbedøvelse. Behandlingen kan lindre nogle måneder og kan gentages.  Har vist at kunne lindre forskellige typer af nervesmerter. Gives som injektioner via vagina eller i ballerne.
Se hertil Excel and Pines beskrivelse af pudendal nerveblokade [Engelsk]

CRYONEUROLYSE: Nerven tilføres ekstreme kuldegrader via en injektion/nål som rammer nerven i nogle få minutter, hvorefter nervens evne til at sende smertesignaler stopper. Behandlingen skal evt. gentages efter nogle måneder. Behandlingen sker med ultralyd som guide til at lokalisere nerven. Har vist god effekt på nervebetændelse og nerver som ligger yderligt i kroppen. Nogle mennesker opnår langvarig smertelindring.
Se hertil Cryocenteret Stop Smertens hjemmeside

DEKOMPRESSION: En mulighed, hvis pudendusnerven er under pres fra det omkringliggende væv eller i klemme. Det er en indgribende behandling, hvor muskler og væv omkring nerven løsnes og som kræver en langvarig efterfølgende helingsperiode. Dette kirurgisk indgreb ser ikke ud til at være en mulighed i DK.
Se hertil The Institute for Advanced Reconstructions beskrivelse  [Engelsk]

NERVESTIMULERING: En lille enhed implanteres under huden ved rygraden. Udsender milde elektroniske impulser til nerven, så smertesignalerne til hjernen afbrydes.
Læs mere om rygmarvsstimulation på linket til Rigshospitalets Neurocenter.
Se hertil:
- Ugeskrift for læger: Statusartikel: Invasiv neuromodulation for kroniske smerter af Kaare Meier, Andreas Nørgaard Glud & Jens Chr. Hedemann Sørensen (4. juli 2022)
- Rigshospitalet orientering om Smertebehandling med rygmarvsstimulation af Thomas Peter Enggaard


LDN (naltrexone) til behandling af kroniske smerter:

I dag har man en del erfaring med LDN til behandling af bl.a. patienter med fibromyalgi, hvor LDN ser ud til at have god effekt. Af andre lidelser, hvor LDN bruges kan nævnes sclerose, HIV, cancer, kroniske smerter m.fl. Det er dog ikke alle LDN virker på. Læs mere på LDN foreningens hjemmeside.

Pudendal neuralgi - øvelser der skal undgås

Undgå det, der kan gøre smerterne værre, som fx løb, spring, cykling og  siddende stilling (for længe).

Pudendal Neuralgi - gode øvelser

Mindfulness, meditation og afspænding er gode redskaber til at få ro på krop og åndedræt.
På Gigtforeningens hjemmeside findes en bred intro til mental selvbehandling


Kulde/Varme Geler: SmertelindringPerskindol er til udvendig brug:  Thermo Hot, giver en intens varme på huden. Active Gel køler huden.
Virker på ømme muskler og led.
Perskindol indeholder kun forskellige æteriske olier og fremmer blodcirkulation og afspænder muskler.

 

Kulde-/Varmpose: Smertelindring

.

Genanvendelig pose med gelé. Kan benyttes som både varme- og som kuldepose til mikrobølgeovn og/eller fryser.

 

Kulde-/varmepose udformet som bind/trusseindlæg: Smertelindring

Ligesom kulde/varmeposen ovenfor, men udformet som bind/trusseindlæg

 

Xylocain gel 2% og salve 5%: Lokalbedøvelse

Xylocain kan benyttes som smertelindring i løbet af dagen. Virker ved at blokere de elektriske impulser i nervespidserne.
Kvinder som har brændende smerter i mellemkød/skede, kan forsøge sig med Xylocain der smøres på mellemkød og/eller i skedeindgang i et tyndt lag.
Xylocain fås i håndkøb på apoteket.


Se liste over behandlere

Senest opdateret 26. november 2023